Septoplasti

Septum, her iki burun boşluğunu ayıran, burnun orta hattında yer alan destek yapısıdır. Septum deviasyonu sık görülen burun tıkanıklığı sebebidir. Septum deviasyonu olan kişilerin genellikle doğumda veya erken çocukluk döneminde burun travma öyküleri mevcuttur.

Septum Deviasyonu;

  • Tek veya çift taraflı burun tıkanıklıkları,
  • Tekrarlayıcı burun kanamaları,
  • Tekrarlayıcı sinüzit,
  • Yüz bölgesinde ağrı, geniz akıntısı,
  • Horlama… gibi sorunlara sebep olabilir.

 

Teşhis için muayene gerekir. Muayenede burun spekulumu ve endoskop kullanılır. Muayenede septum deviasyonu yanı sıra konkalar ile ilgili problemler varsa mutlaka tespit edilmelidir. Yapılacak ameliyatta konkalara da uygun tedavi yapılması burun tıkanıklığının geçmesi için gereklidir.

Septoplasti ameliyatı genel anestezi altında ortalama yarım saat süren bir ameliyattır. Eğer hastanın estetik kaygıları da mevcut ise rinoplasti (burun estetiği) ameliyatı ile birlikte yapılması daha uygun olacaktır. Burun estetiği işlemi ile birlikte yapıldığı zaman ortalama 2-2,5 saat sürmektedir. Kadınlarda 16 yaş ve üzeri, erkeklerde 17 yaş ve üzeri hem septoplasti ameliyatı için hem de rinoplasti ameliyatı için uygundur. Septoplasti ameliyatı sonrası burun içerisine silikon tamponlar konulur ve 2-3 gün sonra klinikte ağrısız bir şekilde çıkarılır. 10 gün sonra kontrolü yapılır. Septum deviasyonu ameliyatı sonrasında 6 hafta boyunca burnun darbelerden korunması gereklidir. 2 hafta sonra spor yapmaya başlanabilir.  1 ay sonra yüzmeye başlanabilir. Septoplasti ameliyatı sonrası dış kemik yapıya müdahale edilmediği için gözlük takmada sakınca yoktur.

burun-ameliyati

Bilgi ve Randevu

Burun estetiği ve rinoplasti ile ilgili daha fazla bilgi almak, ücretsiz danışmanlık ve randevu için bize ulaşın. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.